multiview


Waarom is de multiview onmisbaar?
Dit multi functioneel instrument is onmisbaar in de navigatiehoek of in de kuip van je zeiljacht. De multiview werkt als multiplexer, maar heeft ook de beschikking over een ruim lcd scherm. De ontvangen data van bijvoorbeeld uw gps ontvanger of dieptemeter kan nu ook worden weergegeven.
De multiplexer functie:
Aan boord van uw schip heeft een watersporter verschillende instrumenten en mogelijk ook een plotter of laptop/tablet om hem of haar te ondersteunen bij veilige navigatie.
De meeste instrumenten hebben ook een aparte uitgang waarmee de data beschikbaar is voor andere apparaten, zoals bijvoorbeeld de snelheid door het water voor de plotter of de positie via GPS naar een (dsc) marifoon.
Hiervoor is het NMEA 0183 protocol gemaakt en de meeste fabrikanten bieden de mogelijkheid deze “taal” te gebruiken.
Echter, eigenschappen van de nmea bus laten niet toe dat meerdere zenders (talkers) rechtstreeks met elkaar verbonden worden. De zenders “praten” dan door elkaar en de ontvangers (listeners) kunnen de berichten niet meer gebruiken!
De multiview biedt hiervoor een oplossing. De zenders worden aangesloten op de ingangen van deze module, die de berichten keurig achter elkaar zet en de berichten via de uitgang in volgorde aanbiedt aan de ontvangers.
U kunt wel meerdere ontvangers (3 a 4) aansluiten op 1 uitgang van de multiview. NMEA data wordt op verschillende bitsnelheden verzonden. De multiview kan overweg met alle standaard snelheden (4800 – 115200 bps), zodat ook bijvoorbeeld de AIS data van uw AIS ontvanger/transponder zichtbaar gemaakt kan worden op uw tablet (via de wifi functie).

De multiview is voorzien van:
 1. 4 nmea ingangen (galvanisch geisoleerd)
 2. 1 nmea uitgang
 3. 1 USB poort in/uitgang(galvanisch geisoleerd)
 4. WIFI poort


NMEA
Op de vier nmea ingangen kunt u de zenders aansluiten.Voorbeelden van een zender is een log, dieptemeter, windgever en bijvoorbeeld de bekende Furuno GP serie navigator. De ingangen zijn geisoleerd zodat er geen aardlussen kunnen optreden. Daarmee worden bijvoorbaat een hoop vreemde problemen met data overdracht voorkomen.
De nmea uitgang is apart instelbaar op een verschillende baudrate. Deze uitgang kan nmea data doorlussen naar een volgende multiview, of bijvoorbeeld naar een plotter. U kunt zelf bepalen welke berichten naar welke van de uitgangen worden verstuurd. Dit voorkomt congestie van berichten, vooral bij AIS.

De USB poort
De multiview is verder voorzien van een geïsoleerde USB aansluiting. U kunt nu de scheepsdata op de pc of laptop gebruiken (mits voorzien van daarvoor geschikte software).
Tevens kan de data vanuit de pc naar de multiview worden verstuurd om de data door te geven aan de twee nmea uitgangen. Uw pc/laptop kan vanaf nu ingezet worden als plotter/repeater met de gegevens van uw instrumenten aan boord of om de stuurautomaat aan te sturen.
De usb poort is ook galvanisch geisoleerd, zodat aardlussen niet kunnen optreden.
De usb poort kan alleen worden aangesloten op een host, zoals een laptop of een pc. Aansluiten op bijvoorbeeld een AIS ontvanger gaat niet, omdat dat ook een slave is.

Wifi!
Optioneel is er een wifi poort aanwezig. Hiermee kan de scheepsdata in twee richtingen draadloos worden verstuurd (naar bijvoorbeeld uw tablet of smartphone).
Dit is ook handig naar uw laptop, het scheelt een rammelende connector van de usb kabel.
De wifi module werkt als een access point. Er kunnen tot 8 apparaten (tablet, smartphone, laptop etc) tegelijk inloggen.
De relevante gegevens zoals naam, adressen en zelfs een wachtwoord zijn door u programmeerbaar.
Er zal momenteel al erg veel navigatie programma's beschikbaar. Sommige app's kosten erg weinig ( Sailtracker) of zelfs niks (bijvoorbeeld het bekende Opencpn)
Toch kunt u daarmee een zeer geavanceerde navigatie uitvoeren, compleet met het weer geven van AIS data etc, etc. Andere toepassingen werken met officiele 1800 series of Imray kaarten en werken zeer nauwkeurig.
Dit geeft dus een extra veiligheid naast het navigeren met papieren kaarten.
Zo goed als alle programma's ondersteunen het TCP & UDP protocol, en kunnen daarmee via wifi communiceren.

Programmeren
De multiview is voorzien van een krachtige microcontroller. Dit geeft de mogelijkheid om de data van de ingangen te interpreteren en aan te passen voor ze te verzenden naar een uitgang.
De volgende parameters kunnen door de gebruiker worden geprogrammeerd de USB poort:
 1. instellen baudrates in- en uitgangen
 2. filteren van data, zodat dubbele berichten worden voorkomen
 3. niet relevante berichten tegenhouden per poort
 4. Zend id's van berichten aanpassen per uitgang
 5. prioriteiten op berichten, dit geeft extra robuuste data overdracht
 6. Zelf toevoegen van berichten zoals Ware wind snelheid en -hoek
 7. en vele andere.

De repeater functie:
Doordat de multiview voorzien is van een ruim lcd scherm kan alle binnekomende data worden weergegeven. Vooral ook de performance functie is erg handig. Waar de wifi multiplexer dit alleen kon doorgeven naar bestaande repeaters, door de waypoint naam te vervangen voor de performance, kan de multiview dit nu groot weergeven op zijn lcd.
Dit maakt deze handige functie een stuk gebruiksvriendelijker!
Met de drie toetsen kan door de verschillende schermen worden gescrolld.
De achtergrond verlichting kan naar keuze worden ingesteld op groen, oranje of rood.

De Repeater functies:
 1. weergegeven van de boord data ontvangen van nmea, usb of wifi
 2. gps data scherm
 3. waypoint route scherm
 4. wind schermen met ware wind berekening
 5. close haule wind scherm
 6. kompas / snelheid scherm
 7. verschillende snelheid schermen
 8. performance scherm (met intern programmeerbare polar tabel van uw boot)
 9. diepte scherm
 10. Schermen in-uit te schakelen, bijvoorbeeld diepte uitzetten als er geen gever aan boord is
 11. Instellen van de vrij te programmeren schermen. Hiermee kunt u parameters naar keuze combineren op het scherm
 12. Alarmen instellen
 13. groen en rode backlight naar keuze instellen


Handige toevoegingen
In overleg met het zeilersforum zijn er nog verschillende slimme handigheidjes ingebouwd, zoals het genereren van Ware wind snelheid en -hoek(TWS & TWA) berichten aan de hand van de bootsnelheid en schijnbare wind berichten.
U kunt ook bepalen vanuit welke bron de stuurautomaat zal worden aagestuurd.

Van zo goed als iedere boot is een polar diagram beschikbaar. Door deze tabel in de multiview op te slaan en in de multiview dit automatisch te combineren met de data van een windgever en de bootsnelheid kan berekend worden op hoeveel procent ten opzichte van de polar wordt gevaren!
Dit kan met een te programmeren bericht weergegeven worden op een van uw instrumenten!

De software in de multiview kan eenvoudig via de usb kabel door uzelf worden vernieuwd. Op het moment dat een nieuwe functie beschikbaar is kunt u deze aan boord in de multiview programmeren.
De updates zijn gratis.
Wij staan open voor iedere suggestie om de functionaliteit van de multiview te verbeteren. Heeft u een idee, neem gerust contact op!


Nederlands fabrikaat
De STAR TRACKING multiview is een volledig door ons ontworpen en geproduceerd nederlands produkt en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met bijna 17.000 enthousiaste leden van het Zeilersforum!, dus uit de watersport praktijk!

Te koop vanaf €329,00 , inclusief btw in de webshop